De moderne werkplek, bestaat die eigenlijk wel?

Laten we ons gelijk tot jou als lezer richten; je komt bij deze blog terecht omdat je meer informatie zoekt over de “moderne werkplek”. Wanneer je op Google zoekt vind je veel artikelen, opvattingen en ideeën over deze zogeheten moderne werkplek. Veelal zijn artikelen die de technische invulling beschrijven. Andere artikelen hebben het over een werkplek waarmee je productief kunt werken. En dan is nog maar de vraag wat ‘productief werken’ inhoudt… 

Om verwarring te voorkomen: als wij het hebben over een werkplek, dan doelen wij met name op het apparaat waarop gewerkt wordt en de softwarematige inrichting van dat apparaat. En dus niet over het bureau eronder of de stoel erachter.

De moderne werkplek bestaat niet!

We gaan meteen met de deur in huis vallen, wij vanuit Salomon zijn van mening dat “de moderne werkplek” eigenlijk niet bestaat.

We hebben in de loop der jaren met verschillende technische middelen werkomgevingen aangeboden vanuit een IT gedachte. De IT-afdeling bepaalde zomaar even hoe jij en ik gingen werken met toetsenbord en muis. Citrix omgevingen of Remote Desktop omgevingen waren toen “moderne werkomgevingen”. Dus wat toen modern was, is nu weer achterhaald. En wat voor de één modern is, kan voor de ander achterhaald zijn en vice versa.

De verschuiving die we nu zien is dat de medewerker op één andere manier wil werken en meer zeggenschap wil hebben over hoe zijn of haar werkplek er uit ziet. Dit is mede door Corona, de mogelijkheden vanuit de Cloud en een nieuwe generatie werknemers in een stroomversnelling geraakt. Waarbij deze laatste groep de wensen heeft om tijd- en plaats onafhankelijk te werken en meer vrijheid wil hebben op het gebruik van de eigen werkplek.

Wat is dan vandaag de dag de Moderne Werkplek?

Goede vraag! Wij zien de werkplek als een werkomgeving die het beste past bij jouw organisatie en niet een verzameling van producten en diensten die momenteel “hot” zijn en waar je bij naar de Cloud MOET gaan.

Wij willen graag met jou meekijken naar jouw organisatie en samen met jou en je medewerkers kijken naar hoe IT middelen geconsumeerd worden. Wij kijken naar hoe je werkt, waar bevinden je medewerkers zich en waar willen de medewerkers hun werk uitvoeren. Of staat jouw medewerker aan de lopende band en heeft hij daar een scherm waar deze persoon louter gegevens invoert? Maar ook, wat zijn de doelstellingen van het bedrijf (qua groei, missie en visie) en wat zijn de bewegingen die we zien in de markt? Hierbij zien wij Cloud als een middel om deze eisen en wensen in te vullen en niet als opzichzelfstaand doel.

Het kan dus zijn dat het nieuwe werkplekconcept minimaal gebruik maakt van de Cloud en leunt op on-premises IT-middelen die voor jouw bedrijf toch modern zijn. Dit speelt bijvoorbeeld met name bij productiegerichte bedrijven waarbij het juist beter is qua performance en dus gebruikerservaring, dat alles zoveel mogelijk lokaal blijft.

Wij zien een moderne werkplek als een werkplek die flexibel, schaalbaar en veilig is ongeacht van welke producten je uiteindelijk gebruik maakt. We noemen het daardoor ook liever een passende werkplek en niet een moderne werkplek. Het concept waar voor je nu kiest moet niet alleen nu passend zijn voor de huidige eisen en wensen maar moet ook kunnen meegroeien/veranderen als deze eisen en wensen veranderen. Innovatie moet daarbij niet alleen kunnen plaatsvinden op het moment dat er een vernieuwingstraject is maar continu toegepast kunnen worden wanneer dit mogelijk of gewenst is. Daardoor zit je niet voor de komende 3 tot 5 jaar vast aan de keuzes die nu gemaakt worden.

Dus, heb jij behoefte aan goed en onafhankelijk advies zodat jij de beste vervolgstappen kan maken in de IT-ontwikkeling van jouw organisatie? Neem dan gerust contact op met Salomon. En op basis van ons 6 stappen model kunnen wij jou helpen met iedere vraag in relatie tot je strategische IT-keuzes en beleid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact

Noordereinde 127a 1243
JL 's-Graveland

Telefoon: +31 850601282
E-mail: info@salomon-it.nl 

Interesse in regelmatige updates vanuit Salomon IT? Volg ons op LinkedIn.

Meest recente bericht