De volgende Cloud ‘oorlog’ wordt uitgevochten binnen onze eigen datacentra
Best wel een in het oog springende titel, vind je niet? Jammer genoeg heb ik (Bas) hem niet zelfverzonnen. Wie dan wel? Geen idee. Ergens een keer gelezen en door de aankondigingen van de afgelopen weken/maanden, met name op het gebied van hybride Clouddiensten kwam deze titel weer bovendrijven.
Cloud computing wordt wel eens, zij het gekscherend omschreven als ‘er is helemaal geen Cloud, het zijn iemand anders zijn computers’ of iets in die geest. Natuurlijk klopt dit deels, het zijn inderdaad niet jouw systemen, je maakt er tijdelijk gebruik van. Iets wat ook voor het Cloud tijdperk al veelvuldig gebeurde.
Servicemodel
Het grote verschil met toen en nu is het service georiënteerde model wat er omheen is ontstaan. De flexibiliteit van het eenvoudig op en af schalen van resources, betalen voor alleen de diensten die je gebruikt, en dus ook het uit kunnen zetten van wat je niet langer nodig hebt. Om maar een paar voorbeelden te noemen.
Ook het aanvragen van verschillende type server en desktopsystemen, inclusief bijbehorende services is in de meeste gevallen kinderlijk eenvoudig, alles wat je nodig hebt is een creditcard. Ik overdrijf misschien een beetje, maar ik denk dat de meeste van jullie wel begrijpen wat ik bedoel.
Afhankelijk van het model: IaaS, PaaS, DaaS, SaaS, etc… kun je binnen enkele muisklikken klaar zijn voor productie zonder dat je, je zorgen hoeft te maken over onderhoud, monitoring, en dat soort zaken meer.
Traditioneel
Als we dit vergelijken met een, ik noem het maar even traditionele omgeving, opgebouwd op gekochte of gehuurde hard en software dan vallen er direct een aantal van de hierboven genoemde voordelen weg. Ondanks dit ogenschijnlijke nadeel, wordt er ook vandaag de dag toch nog regelmatig voor een dergelijke aanpak gekozen.
Soms vanwege een technische, organisatorische, of wettelijke beperking, maar vaak ook niet. De redenen hiervoor lopen sterk uiteen, zijn niet op een hand te tellen, en vallen buiten de scope van dit artikel.
De afgelopen jaren heb ik vaker geroepen dat je moet gaan voor een oplossing die het beste bij de klant past. Soms is dat een vorm van Cloud, soms niet. Persoonlijk begrijp ik niet hoe men het daar mee oneens kan zijn, maar het gebeurt. En laten we hierbij het geijkte en uitgekauwde Office 365 voorbeeld even buiten beschouwing laten.
Als ik of mijn collega’s 25 opeenvolgende keren het idee heb/hebben dat een (groot) deel van een klant omgeving beter gebaat is bij een Cloud oplossing, dan is dat prima. Als er ooit een dag komt dat dit 99 uit de 100 keer het geval is, ook geen probleem. We adviseren, begeleiden, bouwen en onderhouden het graag.
De praktijk
Leert ons dat dit niet snel het geval zal zijn. Sterker nog, de race om de nummer 1 hybride Cloud aanbieder van de wereld te worden lijkt nu eindelijk te zijn losgebarsten. Zowel Amazon (AWS) als Microsoft (Azure), als vele andere grote, kleinere, en opkomende Cloud aanbieders beseffen dat de komende jaren het hybride model zal gaan overheersen.
Gebaseerd op ervaringen (en data) uit het heden en verleden, op wat klanten aan feedback geven, en een constante stroom aan zogenaamde ‘feature requests’ ontwikkelen de verschillende Cloud aanbieder diverse, soms verrassende producten en diensten waarmee ze opnieuw de markt proberen op te schudden. Een kwestie van vraag en aanbod.
Steeds meer ‘in de Cloud geboren’ diensten komen op verschillende manieren beschikbaar binnen ons eigen datacenter. Op deze manier maak je als klant wel gebruik van het Cloud ‘model’ en creëer je een brug vanuit je eigen datacenter (private Cloud?) naar de publieke Cloud zonder dat je daarvoor een groot deel van je infrastructuur, data, en/of applicatie landschap naar de Cloud hoeft te verplaatsen.
Daar gaat het ten slotte om, het (operationele) model, en niet waar je systemen, data en/of applicaties uiteindelijk terecht komen.
Uit het veld
In navolging van de grote Cloud aanbieders (of misschien is het juist wel andersom) delen ook steeds meer CTO’s en CEO’s van bekende gerenommeerde merken en producten hun mening rondom de verschillende hybride (multi) Cloud oplossingen en omschrijven het met enige regelmaat als de enige weg voorwaarts, uitzonderingen daargelaten natuurlijk.
In een volgende (technisch georiënteerde) blog ga ik uitgebreider in op een aantal van de onlangs aangekondigde en gelanceerde hybride producten, diensten, en features
Binnen de verschillende IT communities is het niet anders. Veel van de mannen en vrouwen die dagelijks ‘met de poten in de klei’ staan, zien en roepen hetzelfde. Hiernaast spar ik regelmatig met diverse professionals uit het land, zelfstandigen, IT’ers die werkzaam zijn voor verschillende concullega’s, etc. en ook daar is een dergelijke tendens duidelijk merkbaar.
Afsluitend
Voor een transitie, of brug naar de Cloud (deels of volledig) is focus op on-premises omgevingen noodzakelijk, op die van jezelf en in het algemeen. Niet voor niets laten de huidige marktontwikkelingen een sterke focus op hybride en private Cloud oplossingen zien. Op deze manier, en onder de juiste omstandigheden kan een 100% op Cloud gebaseerde omgeving een eindstation zijn.
Een van mijn favoriete quotes:
“If you suck now, you’ll be pleasantly surprised by the lack of change when you move to the Cloud – Chris Hoff”
Wie de beste brug bouwt, wint!
Contact
Interesse in regelmatige updates vanuit Salomon IT? Volg ons op LinkedIn.
Meest recente bericht
Creatieve IT-expert voelt zich thuis bij Salomon IT
Jeroen van der Valk is sinds juli actief bij...
Wat is een IT-roadmap? Ontdek waarom jouw bedrijf dit nodig heeft
Het opstellen van een gedegen IT-roadmap kan een...