Wat houdt écht onafhankelijk IT-advies in?

Goed IT-advies is goud waard in een tijd waarin geen organisatie meer kan overleven zonder een goed werkend en toekomstbestendig digitaal ecosysteem. Veel organisaties geven de belofte dat ze onafhankelijk IT-advies verlenen. Als je vervolgens echter wat dieper onder de motorkap kijkt, valt dat toch een beetje tegen. Je komt erachter dat een consultant of potentiële IT-partner je heel sterk naar een bepaalde oplossing of leverancier probeert te dirigeren. 

Echt onafhankelijk advies is enorm waardevol vanuit het oogpunt van flexibiliteit, keuzevrijheid en stabiliteit. Je hebt de keuze uit meerdere oplossingen en technologische opties, terwijl de kans op een vendor lock-in of IT-mismatch afneemt. In dit artikel lees je wat écht onafhankelijk IT-advies inhoudt, wat de voordelen ervan zijn en wat we bij Salomon IT verstaan onder een daadwerkelijk onafhankelijk IT-advies.

Wat is onafhankelijk IT-advies?

Onafhankelijk IT-advies betekent dat de adviserende partij geen vaste samenwerking heeft met een of meerdere IT-leveranciers. Bovendien is het ook niet onafhankelijk om een klant te sturen richting het afnemen van jouw eigen dienstverlening. Voor een waarlijk onafhankelijke partij is elke IT-leverancier of softwaremaker in principe een potentiële partner. Onafhankelijk IT-advies is dan ook niet gericht op het maximaliseren van de winst of vergroten van het marktaandeel van een specifieke IT-leverancier, maar dient het belang van de klant. Elk IT-project en iedere organisatie vraagt namelijk om andere IT-leveranciers en technische oplossingen.

De voordelen van onafhankelijk IT-advies

Het inwinnen van onafhankelijk IT-advies heeft diverse voordelen. We zetten de belangrijkste op een rij.

1. Objectiviteit

Onafhankelijke adviseurs hebben geen directe belangenconflicten met bepaalde technologieën of leveranciers. Ze kunnen dus objectieve aanbevelingen doen die passen bij de behoeften van een klant. Past Azure het beste bij het IT-landschap  van een organisatie? Is AWS het geijkte cloudplatform voor bepaalde workloads? Of is een mix van beide, in combinatie met een private cloud en een stukje on-premises, juist de ideale mix? Een écht onafhankelijke IT-adviseur kijkt wat bij je past zonder dat hij rekening hoeft te houden met de verschillende leveranciers.

2. Breder perspectief

Omdat onafhankelijke adviseurs niet gebonden zijn aan specifieke diensten of producten, kunnen ze een breder scala aan mogelijkheden overwegen en evalueren. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om de beste oplossing voor een specifiek probleem of een bepaalde organisatie te identificeren.

3. Expertise

IT-adviseurs die onafhankelijk (kunnen) opereren, verdiepen zich in de technologieën, diensten en oplossingen van veel verschillende leveranciers. Dit zorgt ervoor dat ze een brede en diepgaande kennis van het volledige IT-landschap hebben. Dankzij die veelzijdige achtergrond kunnen ze putten uit een breed scala aan ervaringen en best practices om maatwerk te leveren.

4. Kostenbesparing

Het inhuren van de expertise en ervaring van onafhankelijke adviseurs kan organisaties tijd en geld besparen. Door te kiezen voor technologie en hosting die past bij de behoeften van je organisatie en eindgebruikers, vermijd je makkelijker fouten en inefficiënties bij het in gebruik nemen en adopteren van IT-oplossingen.

5. Risicovermindering

Onafhankelijk advies helpt ook bij het identificeren en minimaliseren van risico’s die gepaard gaan met IT-projecten. Je kunt kijken welke leveranciers of combinatie van leveranciers de sterkste basis opleveren voor het voorkomen en tackelen van beveiligingsrisico’s, maar ook waar verschillende providers je data opslaan en of hun beleid in overeenstemming is met de voorwaarden voor data- en privacybescherming die jij moet naleven. Voor bepaalde gevoelige informatie geldt bijvoorbeeld dat je die binnen Nederland of de EU moet bewaren. Een onafhankelijke adviseur wijst je ook eerlijk op eventuele technologische onzekerheden die gepaard gaan met een bepaalde oplossing.

6. Flexibiliteit

Omdat onafhankelijke IT-adviseurs niet gebonden zijn aan specifieke leveranciers en technologieën, zijn ze flexibel bij het aanpassen van IT-oplossingen aan veranderende zakelijke behoeften en marktomstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die snel groeien of zich op nieuwe markten storten en daardoor extra capaciteit of nieuwe IT-functionaliteiten nodig hebben. Dit gaat makkelijker als je de beschikking hebt over een uitgebreid en leveranciersonafhankelijk digitaal keuzemenu.

Onafhankelijk IT-advies bij Salomon IT

Bij Salomon IT kun je rekenen op onafhankelijk IT-advies in de waarste zin van het woord. Dit betekent dat je objectieve aanbevelingen ontvangt die op maat zijn afgestemd op de opgehaalde feiten, jouw zakelijke doelstellingen en je bedrijfsbehoeften. We zijn vrij van belangenconflicten, hebben geen verborgen agenda en zijn niet gebonden aan specifieke leveranciers of technologieën.

Onze adviezen zijn altijd gebaseerd op een eerlijke en grondige analyse van je huidige IT-omgeving en -processen. We identificeren pijn- en knelpunten, inefficiënties en mogelijke risico’s. Vervolgens kijken we naar de praktische mogelijkheden en IT-oplossingen die er zijn om stappen vooruit te zetten op het pad van digitale transformatie. En dat met een scherp oog voor de specifieke vraagstukken die spelen binnen jouw branche en organisatie. 

Onze gepokte en gemazelde IT-adviseurs fungeren als jouw vertrouwde partners gedurende het hele proces. We begeleiden je bij elke stap, van strategieontwikkeling en planning tot implementatie en follow-up. We bieden voortdurende ondersteuning en blijven betrokken om ervoor te zorgen dat jouw IT-initiatieven succesvol zijn en de gewenste resultaten opleveren.

Ben je op zoek naar een betrouwbare partner die je graag voorziet van écht onafhankelijk IT-advies? Neem dan gerust contact met ons op via +31 850601282, info@salomon-it.nl of het contactformulier op onze website.        

  

 

Contact

Noordereinde 127a 1243
JL 's-Graveland

Telefoon: +31 850601282
E-mail: info@salomon-it.nl 

Interesse in regelmatige updates vanuit Salomon IT? Volg ons op LinkedIn.

Meest recente bericht