Het dynamische IT-landschap: hoe organisaties succesvol veranderingen kunnen doorvoeren

IT blijft zich ontwikkelen. Om bij te blijven en de concurrentie achter je te houden, zul je mee moeten gaan met nieuwe ontwikkelingen en innovaties. Veranderingen in IT-omgevingen, cloudmigraties en het adopteren van moderne werkplekken zijn belangrijke thema’s binnen organisaties.

Waar het regelmatig aan ontbreekt? Aandacht voor de vraag waarom je eigenlijk blijvend moet veranderen. Wat is het hogere doel achter digitale transformaties? En hoe pak je veranderingen in je IT-omgeving aan zonder de operationaliteit en continuïteit van je organisatie op het spel te zetten? Dit blogartikel onderstreept het belang van veranderingen in IT-omgevingen en biedt handvatten voor het op strategisch niveau doorvoeren van deze wijzigingen.

Ken je huidige IT-landschap

Bijblijven op IT-gebied is voor veel organisaties een grote uitdaging, zeker nu technologieën als kunstmatige intelligentie (AI), machine learning en IoT snel terrein winnen en razendsnel beter en slimmer worden. Een eerste stap naar digitale verandering is het in kaart brengen van je huidige IT-landschap. Wat heb ik al in huis? Welke onderdelen van mijn IT-landschap voldoen al en welke hebben een technische upgrade nodig? En wat wil ik richting de toekomst? Door je huidige IT-ecosysteem te toetsen aan je digitale ambities, wordt het makkelijk om de trends en ontwikkelingen binnen de IT-markt te identificeren die voor jou van waarde zijn.

Waarom verandering binnen IT essentieel is

Blijven innoveren en veranderen binnen de dynamische wereld van de IT is om meerdere redenen belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Aanhaken bij de concurrentie

    Als je concurrenten constant betere diensten en producten kunnen aanbieden, omdat ze technisch verder zijn dan jouw organisatie, zul je op termijn de concurrentieslag verliezen.

  • Inspelen op veranderingen en nieuwe trends in de markt

    Als je altijd alles bij het oude laat en niet digitaal innoveert, wordt het lastig om flexibel mee te bewegen met ontwikkelingen binnen je vakgebied en de wensen en behoeften van je klanten.

  • Aanpassingen in de wet- en regelgeving

    Regels en verplichtingen op het gebied van cybersecurity en data- en privacybescherming worden steeds strenger en zijn ook regelmatig aan verandering onderhevig. Je IT- en securitylandschap moeten meeveranderen als je structureel compliant wil zijn met alle actuele wet- en regelgeving.

De strategische benadering van verandering

Het doorvoeren van veranderingen op IT-gebied binnen een organisatie is een vraagstuk dat je strategisch moet benaderen. Voer IT-projecten niet afzonderlijk uit, maar altijd als onderdeel van een overkoepelende strategie. Wat is het bredere doel van de veranderingen die je wilt doorvoeren? En welke uitwerking heeft dat op je dagelijkse en bedrijfskritische processen? Zonder bij deze strategische vragen stil te staan, is de kans groot dat IT-veranderingen hun doel voorbij schieten en je opzadelen met een onnodig hoge kostenpost.

Roadmap voor het doorvoeren van IT-veranderingen

Een duidelijk uitgetekende roadmap is de gids die je door het vaak stekelige woud van IT-verandering leidt. Een goede roadmap voor IT-verandering bevat in elk geval de volgende elementen:

  • Een duidelijk doel. Waarom wil je IT-veranderingen doorvoeren en wat is het beoogde effect?
  • Een situatieschets. Hoe zorg je ervoor dat de verandering op een lijn ligt met de rest van je IT-landschap en je operationele processen?
  • Een duidelijke tijdsplanning. Dit zorgt ervoor dat je andere activiteiten binnen je organisatie afstemt op de aankomende IT-verandering(en). Houd daarbij altijd rekening met langdurige trajecten waarbij de markt tussentijds blijft veranderen.

Kiezen van een onafhankelijke IT-adviseur

Een onafhankelijke IT-adviseur kan je een goed en eerlijk advies geven over IT-veranderingen die voor jouw organisatie interessant zijn en tonen welke technologiestacks je helpen om het gewenste resultaat te bereiken.

Salomon IT helpt je graag met het moderniseren van je digitale landschap én het wegnemen van de complexiteit van IT binnen jouw organisatie. En dat doen we net even anders dan de meeste partijen. Wij zeggen bijvoorbeeld niet alleen dat we onafhankelijk zijn, maar hebben ook daadwerkelijk geen partnerships met bedrijven of IT-leveranciers die ons betalen. Ons advies komt daarom altijd vanuit onze eigen organisatie en is gebaseerd op wat jij écht nodig hebt om te groeien en onnodige complexiteit in te ruilen voor een functionele en gebruiksvriendelijke IT-omgeving.

Daarnaast kun je bij ons rekenen op senioriteit. De ruggengraat van Salomon IT wordt gevormd door senior consultants met ieder meer dan 15 jaar ervaring op diverse IT-deelterreinen, mensen die in zowel sturende rollen als op deelspecialisaties hebben geopereerd. Onze senior consultants maakten alle grote IT-transities van de laatste paar decennia van dichtbij mee. Daarnaast kijken we verder dan de techniek alleen en begrijpen we wat er echt binnen jouw branche en organisatie gebeurt.

Meer weten?

Wil jij ook veranderingen doorvoeren binnen je IT-landschap? En ben je op zoek naar een kundige en onafhankelijke partner die je hierbij kan helpen? Neem dan gerust contact met ons op via +31 850601282.

     

  

 

Contact

Noordereinde 127a 1243
JL 's-Graveland

Telefoon: +31 850601282
E-mail: info@salomon-it.nl 

Interesse in regelmatige updates vanuit Salomon IT? Volg ons op LinkedIn.

Meest recente bericht