Hoe een goede IT-roadmap zorgt voor grip op je IT-landschap en -kosten

Hoe ziet de digitale toekomst van mijn organisatie eruit in een tijd waarin technologische innovaties elkaar snel opvolgen en IT de spil is waar bijna alle bedrijfsprocessen om draaien? Dit is een vraag die CEO’s, CFO’s en CIO’s zich met enige regelmaat stellen en waar ze niet altijd een pasklaar antwoord op hebben.

Bij het inrichten van hun digitale infrastructuur worstelen veel organisaties met het zoeken naar een belangrijke balans tussen efficiëntie en investering. Afdelingen en medewerkers willen graag zo snel mogelijk gebruikmaken van de nieuwste tools en technologieën, terwijl de directie en het hoger management die wens moeten combineren met hun missie om IT-kosten beheersbaar en overzichtelijk te houden.

Een goede IT-roadmap helpt je om orde te scheppen in je IT-behoeften en die te koppelen aan concrete oplossingen en uitgaven. Maar hoe ziet een goede IT-roadmap er in de praktijk uit? En hoe helpt de werkwijze van Salomon IT organisaties om een brug te slaan tussen hun bestaande IT-landschap en de wensen en behoeften van de toekomst? Je leest het in dit blogartikel.

Grip houden op je IT-landschap en -kosten: de uitdagingen

Grip houden op de digitale infrastructuur en de kosten die te maken hebben met het inrichten en beheren van een complex IT-landschap: het is voor veel organisaties een klus die gepaard gaat met een aantal stevige uitdagingen. We zetten de belangrijkste op een rij.

Een wildgroei aan IT

Komt er een nieuwe applicatie uit? Grote kans dat veel afdelingen en personen binnen de organisatie overlopen van enthousiasme en zo snel mogelijk met de nieuwe technologie willen werken. Dat kan echter een valkuil zijn als je niet eerst goed nagaat of zo’n noviteit wel een meerwaarde heeft voor jouw specifieke business.

Iets te enthousiast en zonder vooropgezet plan op de digitale innovatietrein springen, kan leiden tot een wildgroei aan IT en het kostenplaatje onoverzichtelijk maken. Dat geldt zeker voor clouddiensten en -resources, aangezien de precieze licentie- en prijsstructuren van cloudproviders doorgaans behoorlijk complex zijn. Voor je het weet zit je vast in een complexe en ondoordringbare brij van applicaties, systemen en koppelingen. Ook een vendor lock-in ligt op de loer als je sterk afhankelijk wordt van een of enkele cloudleveranciers. Zonder een goede regie over je IT-toepassingen lopen de kosten bovendien snel en flink op

Trage implementatie en adoptie

Een tegenovergesteld scenario komt soms ook voor. Afdelingen of teams willen een belofte- en waardevolle nieuwe IT-oplossing snel implementeren en adopteren. Maar door het ontbreken van een duidelijke IT-strategie en -roadmap moeten ze lang wachten op het oordeel van de CIO en CEO die moeten bepalen of de nieuwe applicatie echt een toegevoegde businesswaarde heeft die opweegt tegen de investering.

Krijgen wat je nodig hebt

Advies van veel IT-leveranciers en softwarebouwers is vooral geënt op wat je nu hebt in plaats van wat er op basis van je zakelijke behoeften echt nodig is. Denk dan bijvoorbeeld aan een volgende versie van een bestaande applicatie die wel een upgrade is, maar toch tekortschiet in wat jouw business verlangt.

De weg vinden naar het ideale IT-landschap met een goede roadmap

Een IT-roadmap toont je de beste en meest efficiënte manier om bij het inrichten van je IT-landschap de weg te vinden van de huidige staat naar de ideale (toekomstige) situatie. Maar hoe ziet zo’n roadmap er in de praktijk uit? En wat zijn elementen die absoluut niet mogen ontbreken? We tonen het je aan de hand van de werkwijze van Salomon IT.

  1. Waar sta je nu?

Het uitstippelen van een IT-roadmap begint met het in kaart brengen van je huidige IT-landschap. Welke applicaties en systemen zijn kritisch voor je dagelijkse bedrijfsvoering? Welke applicaties vormen juist een belemmering? En in hoeverre sluit je huidige IT-ecosysteem aan op de wensen en behoeften van de gebruikers? Dit zijn namelijk de mensen die elke dag moeten werken met de applicaties, systemen en tools die je in huis hebt.

Met het oog op toekomstbestendigheid is het ook goed om te kijken naar de cloud-readiness van je applicaties. Zijn ze makkelijk te migreren naar of om te bouwen tot een cloudversie? Of heb je ook veel legacysoftware die sowieso niet naar de cloud kan en waarvoor je alternatieven moet (laten) ontwikkelen? Kies je voor lift en shift, innovatie of een combinatie van de twee? En wat zijn de kosten van het migreren, vervangen of opnieuw bouwen van applicaties?

  1. Waar wil je naartoe?

De volgende stap? Bepalen waar je naartoe wil en welke afslagen je op de digitale snelweg moet nemen om op het gewenste eindpunt te komen. Daarbij kijken we naar verschillende elementen. Denk bijvoorbeeld aan:

    • De techniek. Ga je volledig naar de cloud? Welk cloudtype (public, private, hybride, multicloud) kies je? Of voel je meer voor een hybride IT-landschap dat cloud en on-premises combineert?
    • Hardware. Kies je voor volledige virtualisatie of houd je ook nog fysieke hardware op locatie aan.
    • Software. Welke software heb je absoluut nodig om je belangrijkste zakelijke doelen te halen? Welke software en applicaties zijn leuke extraatjes, maar niet bedrijfskritisch? En hoe zorg je voor de benodigde koppelingen tussen applicaties, systemen en verschillende locaties? Door onderscheid te maken tussen ‘must-haves’ en ‘nice-to-haves’ is het makkelijker om grip te houden op je actuele en toekomstige IT-kosten.
    • Security. Welke maatregelen en welk IT-beleid heb je nodig om je toekomstige IT-landschap adequaat te beveiligen?

    Andere elementen die belangrijk zijn bij het ontwerpen en volgen van een IT-roadmap zijn de businesscase en verwachte ROI. Wegen de investeringen in geld, tijd en mankracht op tegen de zakelijke voordelen van een reorganisatie van je IT-landschap?

    1. Plannen en plotten 

    Je weet nu wat je nodig hebt en wat je moet of wil veranderen. Het derde punt op de IT-roadmap is het plannen en plotten van alle transformatiestappen op een concrete tijdlijn. Door onderdelen van de migratie en specifieke aandachtspunten in tijd en ruimte te plannen, weet je wat je wanneer moet regelen, houd je grip op de kosten per stap en voorkom je eventuele overlast door de tijdelijke onbeschikbaarheid van applicaties, data of resources.

    1. Resultaten presenteren en analyseren

    Eenmaal bij het eindpunt aangekomen, presenteren we de resultaten van de IT-transformatie aan de belangrijkste stakeholders zoals de directie, het management, betrokken technologiepartners en eindgebruikers. Aan de hand van de presentatie en eerste resultaten kunnen alle betrokkenen hun visie geven en kun je eventueel nog zaken bijsturen.

    Een IT-roadmap ontwerpen en doorlopen? Salomon IT helpt je verder

    Wil je ook een veranderslag maken aan de hand van een heldere IT-roadmap? Maar vind je het lastig om zo’n strategisch plan uit te stippelen? Dan helpen wij je graag! Wij kunnen je bijstaan bij het in kaart brengen van je huidige IT-landschap (IST-situatie). Op basis van een goed assessment, dat zowel oog heeft voor de quick wins als de lange termijn, bepalen we in nauwe samenspraak met jou welke vorm je toekomstige IT-landschap (de SOLL-situatie) moet krijgen.

    Die inzichten gieten we in een concreet plan. Je onderzoekt samen met een Salomon-medewerker of de gestelde doelen zijn behaald. Soms is het nodig om bij te sturen en met een kleine sprint weer op koers te komen. Wij fungeren als een bruggenbouwer tussen techniek, mens en business en doen er alles aan om jouw organisatie te voorzien van een IT-omgeving die perfect matcht met je zakelijke behoeften.

    Benieuwd naar onze diensten en expertise? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar +31 850601282 of te mailen naar info@salomon-it.nl. Je kunt ook het contactformulier op onze website invullen.

      Contact

      Noordereinde 127a 1243
      JL 's-Graveland

      Telefoon: +31 850601282
      E-mail: info@salomon-it.nl 

      Interesse in regelmatige updates vanuit Salomon IT? Volg ons op LinkedIn.

      Meest recente bericht