Van ad-hoc maatregelen naar beleid voor jouw organisatie. De drie pilaren
Er wordt veelal gezegd dat Nederland (en de wereld) in één slechte film zit, een nare achtbaan waar maar geen einde aan lijkt te komen. Ook persoonlijk merk ik dat er vrijwel geen moment voorbij gaat dat ik hier niet mee bezig ben. Net als vele andere heb ik een jonge zoon en daarnaast een zwangere vrouw. Je bent voorzichtig, angstig maar bovenal onzeker. Je vrienden en familie worden ineens gezien/geduid als mogelijke risico’s. Een praatje maken met je buren gebeurt bijna alleen nog maar via WhatsApp of op flinke afstand.
In deze periode ligt de primaire focus op het zorgen dat de mensen om je heen gezond zijn en gezond blijven. Daar neem je maatregelen voor om dit zo goed mogelijk te blijven doen.
Thuiswerken
Eén van die maatregelen is thuiswerken. Iets wat binnen een mum van tijd is ontpopt tot een begrip wereldwijd. Zoek op de verschillende social kanalen maar eens naar de hashtag #WFH (Work From Home).
Niet voor elk bedrijf is dat een gemakkelijke opgave. Gelukkig zijn er veel IT-partners die daarbij kunnen ondersteunen. Het opzetten van een basis werkplek waarbij iedereen werkzaamheden van huis kan verrichten is gelukkig geen ‘rocketscience’ meer. Hiermee wordt er snel voldaan aan de actuele vraag zodat men/het bedrijf in kwestie verder kan werken.
Beleid
De eeuwige optimist in mij zegt dat ook aan deze crisis een einde komt. Dat is iets waar ik in moet en wil geloven. Door de handen ineen te slaan komen we hier uit. We doen dit omdat we niet alleen kijken naar het nu maar ook naar de maatregelen voor de toekomst.
Ditzelfde moeten we doen op bedrijfsniveau. Als er één belangrijke les geleerd kan worden dan is het deze: ‘De maatregelen die nu getroffen worden mogen in de toekomst geen uitzondering meer zijn’. Dit zal onderdeel moeten zijn van een beleid. Een beleid dat zowel voorziet in de Informatieve maar ook beveiligings-behoeftes van een bedrijf.
Om dit zorgvuldig uit te kunnen werken moet je terug naar de tekentafel. Zaken als Strategie, Missie en Visie komen dan o.a. voorbij maar denk bv ook aan functionele wensen & eisen en wet & regelgeving. Al deze zaken moeten besproken en uitgeschreven worden voordat je tot een solide beleid kan komen.
“ De maatregelen die nu getroffen worden mogen in de toekomst
geen uitzondering meer zijn ”
De techniek is ondertussen allang niet meer de beperkende factor. Het selecteren van de juiste technische oplossing is een andere kwestie. Gelukkig, doordat je een beleid hebt gedefinieerd is er al een kapstok die je voorziet in wat er wel en wat er niet bij het bedrijf past. Uiteraard onderbouw je dit met een business case. En onthoud alsjeblieft, één is geen dus werk minimaal 2 opties uit en zorg dat je appels met appels vergelijkt.
Overige pilaren
Door pilaar 1: Beleid en Pilaar 2: Techniek te combineren blijft er eigenlijk nog maar 1 over: Transitie. Plannen maken is prachtig maar hoe makkelijk is het om daarna dit plan in de bureaulade te stoppen onder het mom ‘Daar kunnen we nog wel even mee wachten’. FOUT!
Als de huidige crisis ons ergens op wijst dan is het dat die gedachte juist nu zorgt voor achterstand en noodgedwongen acties. Men is niet in control.
Haal het positieve uit deze negatieve film/achtbaan. Ga de bovenstaande pilaren a.u.b. tot uiting brengen of herzien. En zoek versterking waar je zelf kennis & kunde tekort komt.
Samen staan we sterker, zowel privé als zakelijk.
Contact
Interesse in regelmatige updates vanuit Salomon IT? Volg ons op LinkedIn.
Meest recente bericht
Creatieve IT-expert voelt zich thuis bij Salomon IT
Jeroen van der Valk is sinds juli actief bij...
Wat is een IT-roadmap? Ontdek waarom jouw bedrijf dit nodig heeft
Het opstellen van een gedegen IT-roadmap kan een...