Windows 7 ondersteuning stopt over een jaar, wat nu? Een oplossing uit onverwachte hoek

Op 14 januari 2020 stop Microsoft met de ondersteuning op Windows 7.

Gedurende 2018 heeft Salomon verschillende organisaties mogen ondersteunen tijdens hun digitale transformatie. Waar het ene traject zich primair richtte op veiligheid, bedrijfsprocessen, en of beleid in de breedste zin van het woord, waren andere trajecten meer technisch van aard. Zo spraken we verschillende bedrijven die gebruik maken van Windows 7. Zij hebben nog niet de overstap naar Windows 10 kunnen maken.

Het overstappen of upgraden naar een nieuwe versie van een besturingssysteem is altijd al een lastige onderneming geweest. Helemaal toen Microsoft besloot om met Windows 10 twee keer per jaar een min of meer verplichte update uit te brengen, is het voor veel organisaties vrijwel onmogelijk gebleken om bij te blijven.

Volkomen begrijpelijk, er komt veel meer bij kijken dan slechts het upgraden of wijzigen van het onderliggende besturingssysteem. Zodra platform x is opgeleverd en in productie is genomen staat de volgende versie al weer voor de deur. Een situatie welke we maar al te vaak tegenkomen.

Gelukkig heeft Microsoft geluisterd en hebben ze hun beleid versoepeld. Sinds eind 2018 mag je nu 18 maanden gebruik blijven maken van de gekozen Windows 10 versie, ingaande vanaf de officiële lanceer datum. Een stap (je) in de juiste richting.

Alleen nog maar Windows 10

In theorie klonk het een paar jaar geleden allemaal heel mooi, perfect bijna. Een besturingssysteem, Windows 10, en niets anders. Maar, de updates die Windows 10 met iedere nieuwe versie met zich mee brengt zijn niet misselijk. Waar we eerder migreerde van Windows XP, 7, of 8 naar Windows 10, migreren we nu van Windows 10 naar Windows 10. Een bijna volwaardige besturingssysteem upgrade, iedere keer weer.

Nu het einde van ondersteuning op Windows 7 nadert beginnen veel organisaties zich toch wat zorgen te maken. In principe betekent het einde van support geen security updates en patches meer. Behalve als men bereid is om diep in de buidel te tasten natuurlijk. Microsoft is immers de beroerdste niet.

Maar, wat nou als je langer gebruik wil maken van Windows 7, of in ieder geval voor een deel van je gebruikers/werkplekken? Of als je een applicatie (set) hebt welke afhankelijk is van Windows 7, of je simpelweg niet de tijd en financiele resources hebt om naar Windows 10 over te stappen? Je midden in een hybride Cloud transitie zit? En zo zijn er natuurlijk meer voorbeelden te verzinnen.

Een mogelijke oplossing: de Microsoft Windows Virtual Desktop

De WVD in het kort, biedt mogelijk een uitkomst. De WVD betreft een nieuwe, nog te lanceren dienst van Microsoft. Naar verwachting komt er nog dit kwartaal een eerste versie beschikbaar. Een van de extra’s welke Microsoft biedt als onderdeel van de WVD propositie is extended support op Windows 7 voor de duur van maar liefst 3 jaar – kosteloos!

Save the date – 28 maart 2018 organiseert Come Get IT haar eerste kennis evenement van 2019. Informatie rondom de Windows Virtual Desktop zal hierbij niet ontbreken. Meer informatie volgt snel!

Naast de verlengde ondersteuning op Windows 7 wordt de WVD op basis van Microsoft 365 gelicentieerd. Ook kun je kiezen voor een zogenaamde multi-user variant wat inhoudt dat er meerdere gebruikers tegelijkertijd kunnen werken op een enkele Windows 10 machine, een concept wat we al langer kennen van de Windows Server besturingssystemen.

In dit blog leg ik kort uit hoe de Windows Virtual Desktop propositie er uit komt te zien, gebaseerd op de meest actuele informatie beschikbaar.

Cloud only, hybride op komst

Zoals het er nu naar uit ziet zal de WVD een Microsoft Cloud Azure only product gaan worden. Er gaan echter geruchten dat de dienst zal worden uitbreid met een on-premises variant, met andere worden, hybride.

Mocht je interesse hebben in de mogelijkheden van de WVD, dit is slechts het tipje van de ijsberg, of geïnterneerd zijn in hoe hybride Cloud binnen jullie organisatie past, dan komen we graag in contact om de mogelijkheden te bespreken.

Salomon, samen met haar Come Get IT partners is als geen ander in staat om organisaties te ondersteunen in de digitale transformatie waar zo veel bedrijven zich vandaag de dag in bevinden, bewust of onbewust. Tot snel!

Contact

Noordereinde 127a 1243
JL 's-Graveland

Telefoon: +31 850601282
E-mail: info@salomon-it.nl 

Interesse in regelmatige updates vanuit Salomon IT? Volg ons op LinkedIn.

Meest recente bericht