Salomon IT groeit. Even voorstellen: Kasper de Nooijer
Op 1 oktober 2019 heeft Salomon IT wederom een mooie aanwinst mogen verwelkomen in haar team. Kasper de Nooijer is zijn naam
en aan hem stelde wij als eerste de vraag: ‘Waarom Salomon?’
‘Voor mij waren twee zaken uiteindelijk doorslaggevend:
1) De mensen die er werken: Het zijn allemaal serieuze, ervaren professionals met de juiste kennis & kunde, gecombineerd met een gezonde dosis humor. Daarnaast heeft men de instelling: ”Ik weet veel, maar ook niet alles. Laten we samenwerken om tot mooie oplossingen te komen.”
2) Salomon is een adviesgerichte organisatie met een tikkeltje hands-on mocht het nodig zijn. Het adviseert en begeleidt bedrijven van punt A, eventueel via punt B C of E, naar punt Z. Precies de organisatie waar ik naar op zoek was.’
Enterprise Architect
Kasper heeft door de jaren heen diverse rollen vervuld bij meerdere werkgevers. Consultant, Technology Officer, Informatie Architect om uiteindelijk uit te komen bij zijn huidige expertise, Enterprise Architect. Maar wat houdt dit nu precies in en hoe zijn de klanten van Salomon daarbij geholpen?
Kasper zegt hier zelf het volgende over:
‘Architectuur heeft het doel om business, informatie, applicatie en technologie in lijn te brengen. Componenten zowel gezamenlijk als apart te structureren en daarbij onder andere rekening te houden met privacy en security. Zonder architectuur ontstaat er wildgroei en volgen er problemen. Zie het als het ontwerpen van een huis:
Jij, de klant (business), geeft aan hoe je niet alleen de situatie nu ziet, maar ook in de toekomst (wil je geen, 1 of 10 kinderen bijvoorbeeld), hoe je de komende tijd wil leven en hoe jij je doelen wil bereiken (bedrijfsplan).
Om te kunnen leven, je doelen te behalen etc. zijn sommige zaken van belang (informatie): gezonde lucht, elektra, water, etc. Om gebruik te maken van deze zaken (informatie) heb je bepaalde componenten nodig (applicaties), deze componenten moeten echter wel weer passen bij de wijze waarop je wil leven (business). Een bepaald aantal kamers met wel of geen gezonde lucht (vereiste voor een woonkamer, maar niet zo zeer voor een kelder), wel of geen stromend water, bepaalde stroomsterktes, etc.
Dit alles (business, informatie, applicatie) moet ondersteund worden door een fundering (technologie). Deze moet afgestemd zijn op alle voorgaande onderdelen. Als de fundering te sterk en/ of te groot is kan je alles ruim aan, maar heb je eigenlijk te veel geld uitgegeven. Als de fundering te zwak en/ of te klein is ben je goedkoop uit, maar zakt alles in elkaar of kan je niet alle componenten kwijt en je doelen niet bereiken. Om ervoor te zorgen dat jij je lekker voelt, het huis binnen niet nat wordt, kou en wind buiten blijven en mensen niet zomaar binnen komen, zijn een dak, muren en goede stevige deuren en sloten nodig (security) Tegelijk hoeft niet iedereen alles te zien van elkaar. Daarom onder andere deuren in bepaalde kamers (privacy)
Op basis van alle voorgaande punten kan de architect het huis ontwerpen.
Aangezien het in de meeste organisaties geen complete chaos is, doe je eigenlijk altijd wel iets aan architectuur.Alleen is dit vaak per onderdeel (business, informatie, applicatie, technologie). Het is hierdoor niet in lijn met het gevolg dat er risico’s ontstaan. Vaak zijn de eerste stappen om de risico’s te mitigeren echter redelijk snel te zetten. ‘
Risico’s
Met de komst van Kasper versterkt Salomon zich dus op het gebied van Architectuur. Wat is volgens Kasper de juiste manier om tot een goed ontwerp te komen voor een organisatie. En waar zitten volgens Kasper de risico’s als je dit op de verkeerde manier tot stand laat komen?
‘Zoals uit de omschrijving al blijkt is het opzetten en volgen van een volledige architectuur een flinke kluif. Ook wanneer je de frameworks en methodieken bekijkt blijkt dat wel. Het is dan ook van belang klein te beginnen en dit te laten groeien. Tegelijk kost het opzetten van architectuur tijd en kan dit in het begin her en der stroef verlopen. De organisatie moet het daarom, vooral in het begin, willen. Net als leren lopen en fietsen zijn de eerste stappen het moeilijkst. Maar als je kan lopen en fietsen (de architectuur staat) biedt het grote voordelen. Architectuur kan een organisatie helpen haar doelen op een snelle, betere en dieper doordachte wijze, tegen lagere kosten te bereiken. Het maakt de organisatie flexibel en innovatief wat leidt tot meer tevreden en beter ondersteunde gebruikers.’
Bij een verkeerde aanpak echter wordt exact het tegenovergestelde bereikt. Een architectuur die alles tegenwerkt zorgt uiteindelijk voor ontevreden gebruikers en een inefficiënte organisatie.
Salomon is een organisatie die houdt van hard werken en het leveren van toegevoegde waarde. Daarvoor zijn de juiste mensen nodig die qua karakter passen in een dergelijk, dynamisch speelveld. Uiteraard zijn zakelijke skills daarbij van belang maar minstens even belangrijk is het privéleven van een persoon. Dus aan Kasper vroegen wij; ‘vertel eens, als je niet aan het werk bent (je weet wel, die twee uur per dag) wat houdt jou dan bezig?’
‘Van die twee uur gaat minimaal 30 minuten, maar vaak meer, zitten in het lopen met mijn honden. Dan wil mijn dochtertje uiteraard ook nog aandacht, die ik haar graag geef. Zoals elke relatie kost ook de relatie met mijn vriendin tijd. Dan blijft er nog een beetje tijd over voor mezelf, als dit niet wordt opgeslokt door klusjes in huis, en die besteed ik vaak aan Netflix of een film.
Mij hoor je niet klagen. Ik heb een leuk gezin en mooi werk.’
Een combinatie van kennis & kunde, enthousiasme en verrijkt door een mooi gezin maakt Kasper een bron van toegevoegde waarde voor Salomon en haar klanten. Op naar een mooie toekomst met veel plezier en mooie opdrachten!
Contact
Interesse in regelmatige updates vanuit Salomon IT? Volg ons op LinkedIn.
Meest recente bericht
Het dynamische IT-landschap: hoe organisaties succesvol veranderingen kunnen doorvoeren
IT blijft zich ontwikkelen. Om bij te blijven en...
Wat houdt écht onafhankelijk IT-advies in?
Goed IT-advies is goud waard in een tijd waarin...