CLOUD – Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg!
De Cloud is niet per definitie goedkoper. Daar zijn vele het over eens. Sommige ook niet. Een interessant onderwerp. Ik (Bas) zeg, het ligt er aan. Ook de uitspraak wat betreft geen investeringen vooraf is wat mij betreft niet altijd juist.
Veel gehoord
Als we vandaag de dag een artikel lezen over ‘Cloud’ dan gaat het meestal over het gebruik van Office 365, efficiënter kunnen samenwerken, alleen betalen voor wat je gebruikt, oneindige schaalbaarheid, OpEx, en dus geen investeringen vooraf (daar heb je ‘m weer) en meer van dat soort zaken. Logisch, want dat zijn een aantal van de meest in het oog springende kenmerken en voordelen als het gaat om het gebruik van Clouddiensten. Eenvoudig toe te voegen en ‘aan’ of ‘uit’ te zetten.
Kijken we naar de benodigde (onderliggende) infrastructurele componenten en systemen dan wordt het al snel een ander verhaal. In veel gevallen hebben we het dan over het ‘oppakken’ van wat men nu al heeft, in een eigen datacenter bijvoorbeeld, om dat vervolgens in een willekeurige Cloud na te bouwen. Dit lijkt een voor de hand liggende aanpak, zeker omdat je snel meters maakt. Maar zoals wel vaker het geval is, schijn bedriegt. Niet altijd, vaak wel.
Use-cases
Documenten en data met elkaar kunnen delen, het aanbieden van applicaties of bijvoorbeeld een (virtuele) desktop zijn zaken die we veelvuldig voorbij zien komen. Het is een relatief eenvoudige manier om met ‘Cloud’ te beginnen – klik, klik, klaar. Ik chargeer natuurlijk een beetje, maar dat is wel waar het op neer komt. Hier komt de kracht van Cloud services al enigszins naar voren.
Gaan we een stap verder en een niveau dieper, dan komen de databases, (Linux) webservers, directory services, fileservers, verschillende
type netwerkcomponenten, remote access oplossingen, proxy’ s en meer in beeld. En dan hebben we het nog niet over de vaak honderden applicaties waar we de komende jaren rekening mee moeten blijven houden. In veel gevallen betreft het ‘in-house’ ontwikkelde, complex geschreven applicaties kritisch voor de dagelijkse bedrijfsvoering.
Nu wordt het lastiger. Natuurlijk kun je, gebruikmakend van verschillende Cloud diensten, een dergelijke ‘on-premises’ omgeving na bouwen. Sterker nog, het zal je waarschijnlijk niet eens veel tijd en moeite kosten. Zeker aangezien het overgrote deel van de ‘werkzaamheden’ geautomatiseerd wordt uitgevoerd. Maar ja, als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg. Zo simpel is het. Een berg aan (o.a.) onderhoudsgevoelige virtuele machines is het gevolg.
Wel investeringen vooraf
In het laatste voorbeeld kun je er vanuit gaan dat je niet op kosten zal gaan besparen. Of in ieder geval, meestal niet. Wel zul je flexibeler met je infrastructuur om kunnen gaan. Ook hier geldt dat het op en afschalen van resources, wanneer nodig, eenvoudig is in te regelen. Je investeringen vooraf zijn ook minimaal. Maar, wat betreft onderhoud en de dagelijkse gang van zaken zal er niet veel veranderen. M.a.w. effectief? ja, efficiënt? Nee, niet echt.
De ware kracht van ‘de Cloud’ wordt pas echt duidelijk wanneer we kijken naar technologieën en oplossingen als Serverless, Platform as a Service (PaaS), Infrastructure as Code, REST-API’s, Microservices, Containers en meer van dit soort ontwikkelingen en diensten. Hier lees je over
het algemeen vrij weinig over.
De Cloud is niet zozeer een andere manier van werken, maar het vraagt wel om een andere manier van denken, een volledig andere aanpak als het gaat om het (her) opbouwen van datgene wat je al hebt, of had. Makkelijker gezegd dan gedaan – daar ben ik me volkomen van bewust.
Lastig
Een mogelijk gebrek aan expertise is struikelblok nummer een. Maar ook het (bijna) volledig opnieuw ontwerpen, bouwen, inrichten,
mogelijk herschrijven en configureren van je bestaande (server) systemen, applicaties (lang niet altijd mogelijk), opslag en netwerk oplossingen etc. op basis van de hier bovengenoemde technologieën vergt tijd en inspanning op verschillende niveaus.
Geen (of zo min mogelijk) virtuele machines, fileshares, traditionele opslag, installaties of onderhoud, machines patchen en ga zo maar verder. Nee, het overgrote deel van je infrastructuur verdwijnt en wordt vervangen door bijvoorbeeld: Serverless, Infrastructure as Code en verschillende PaaS diensten. Het is er nog wel, je ziet en merkt er alleen weinig meer van.
Op de korte termijn vraagt dit om een investering van zowel tijd als financiële middelen en lijkt de belofte van geen investeringen vooraf niet langer van toepassing. Echter, op de lange tot middellange termijn is de kans op flinke besparingen zeer reëel. Het ‘betalen voor wat je
gebruikt’ concept wordt namelijk interessanter dan ooit. Ook zal het de uiteindelijke ‘time to market’ ten goede komen en de kans op fouten wordt stukken kleiner.
De realiteit
Een dergelijke aanpak komen we vandaag de dag (nog) niet veel tegen. Het is ook zeker niet zo dat iedere willekeurige IT-omgeving
of infrastructuur zich hiervoor leent, volledig of deels. Ook zijn de betreffende Cloud services wat dat betreft nog vol in ontwikkeling en missen er nog bepaalde functionaliteiten (verschilt per aanbieder).
Wel denk ik dat er nog te veel in de traditionele manier van IT doen wordt gedacht terwijl de Cloud zoveel meer te bieden heeft, met name op infrastructuur gebied. Dat remt de adoptie van dergelijke oplossingen. Dat gezegd hebbende, soms kan, of hoeft het niet anders.
Alle Cloud ‘spelers’ van naam investeren in oplossingen als Serverless, Infrastructure as Code, Container platformen en meer. Kijk wat de mogelijkheden zijn, experimenteer en sorteer voor op wat (mogelijk) komen gaat.
In de praktijk
Eind verleden jaar volgde ik een aantal Cloud gerelateerde trainingen via ‘A Cloud Guru’. Zij hebben hun platform, waarop honderden uren
aan lesmateriaal per dag wordt gestreamd, volledig gebouwd op Serverless en Infrastructure as Code. De door hun behaalde besparingen en mate van efficiëntie zijn op z’n minst indrukwekkend te noemen. Iets wat ze deelde tijdens een van de trainingen.
Netflix is een ander goed (extreem) voorbeeld. Zij streamen bijna 700 uur film per minuut, per dag. Ja, dat lees je goed. Ook
zij vertrouwen voor het overgrote deel op microservice architecturen, Serverless, en diverse PaaS diensten.
Maakt het dan uit hoe groot je bent? Nee dat niet. Echter is de vooraf benodigde investering, klein of groot, wel iets om
goed over na te denken.
Gaan voor de beste oplossing, altijd. Dat is (opnieuw) de boodschap. En als dat een wat meer traditionele aanpak betreft, dan is dat ook
prima. Laten we vooral in gesprek gaan, de voor en eventuele nadelen in kaart brengen en samen tot iets moois komen.
Tot snel.
Contact
Interesse in regelmatige updates vanuit Salomon IT? Volg ons op LinkedIn.
Meest recente bericht
Het dynamische IT-landschap: hoe organisaties succesvol veranderingen kunnen doorvoeren
IT blijft zich ontwikkelen. Om bij te blijven en...
Wat houdt écht onafhankelijk IT-advies in?
Goed IT-advies is goud waard in een tijd waarin...