Medewerkers willen vrijheid, ongeacht het apparaat waar zij op werken

Ik (Bob) luisterde laatst naar een podcast. Daar werd door de hosts de vraag gesteld waarom MacBooks niet vaker worden ingezet bij
grotere/Enterprise organisaties. Het antwoord hierop was dat het niet mogelijk is om MacBooks op dezelfde manier te beveiligen als Windows machines.

Er werd hierop vooral gedoeld op het dichtzetten van bijvoorbeeld het start menu en dergelijke. Dit om ervoor te zorgen dat de gebruiker alleen toegang heeft tot een beperkte set aan applicaties en data. Een situatie welke we anno 2019 nog regelmatig tegenkomen. Ook de mogelijkheid tot het aanpassen van de ‘standaard’ configuratie van de machine wil men veelal voorkomen. Er werd tevens beweerd dat er daarnaast vooral gebruik wordt gemaakt van Windows applicaties en dat deze niet op een MacBook werken.

Waarom beperken?

Nu klopt dit antwoord wel ongeveer. Maar volgens mij moet er een andere vraag gesteld worden. Waarom wil je als werkgever je werknemer zo beperken in wat hij/zij kan en mag doen? Volgens mij wil een groot gedeelte van de medewerkers veel meer vrijheid dan er momenteel geboden wordt door de meeste bedrijven. De trend van de laatste jaren (en deze wordt de aankomende jaren alleen nog maar groter) is dat de scheiding tussen privé en zakelijk aan het vervagen is en dat het heel normaal is dat er op meer dan eén locatie gewerkt wordt.

Als je alleen deze twee eisen van een medewerker neemt dan heb je het al snel over een mobiel apparaat die vooral op het internet leeft i.p.v. een intern netwerk. Als je daarbij ook de vrijheid wil geven dat de medewerker zijn of haar eigen applicaties kan installeren en gebruiken dan
is het de vraag of je niet beter de applicatie, data en de toegang daarop moet beveiligen i.p.v. het apparaat dat door de medewerker wordt gebruikt. 

Salomon gaat bij haar klanten altijd in gesprek met de mensen die de IT-middelen moeten gebruiken. Zij vertellen ons wat ze wel of juist niet willen of nodig hebben. Door dit te combineren met de bedrijf (IT) strategie en te inventariseren wat er al aanwezig is komen we tot een, vaak beter passende, oplossing.

Consumerization of IT

Dit wordt ook wel “Consumerization of IT” genoemd. Een medewerker probeert iets nieuws, zoals het downloaden van een nieuwe applicatie. Werkt deze niet of niet naar wens, dan verwijderd men de applicatie en probeert de volgende. Een proces wat zich met enig regelmaat herhaalt. Thuis doen we niet anders en dat gemak wil men ook op de werkvloer. Het zal de efficiëntie ten goede komen. Medewerkers ervaren meer vrijheid en kunnen daarom prettiger werken en krijgen hierdoor meer voor elkaar. 

Dit lijk mij voor een werkgever een win, win, win situatie. 

Om terug te komen op de vraag uit de podcast, het hoeft dus geen enkel probleem te zijn als MacBook’s vaker worden ingezet bij de grote/Enterprise organisaties. Veel belangrijker is het dat er beter geluisterd moet worden naar de medewerker in plaats van dat de IT-afdeling, vaak op aangeven van management, bepalend is voor wat de medewerker krijgt en hoe zij hun werk moeten doen. IT is daarbij een middel en geen doel op zich. 

Noodzakelijk kwaad 

In veel gevallen wordt IT als noodzakelijk kwaad gezien. Salomon gaat bij haar klanten altijd in gesprek met de mensen die de IT-middelen moeten gebruiken. Zij vertellen ons wat ze wel of juist niet willen of nodig hebben. Door dit te combineren met de bedrijf (IT) strategie en te inventariseren wat er al aanwezig is komen we tot een, vaak beter passende, oplossing. Hier besteden wij veel aandacht aan. Het geheel benaderen vanuit een gebruikersperspectief wordt vaak niet of te weinig gedaan.  

Het maakt niet uit of jouw organisatie groot of klein is. Onze aanpak is op elk bedrijf toepasbaar. Wil je weten hoe? Nodig mij dan eens uit voor een kop koffie en dan vertel ik je er alles over.

Contact

Noordereinde 127a 1243
JL 's-Graveland

Telefoon: +31 850601282
E-mail: info@salomon-it.nl 

Interesse in regelmatige updates vanuit Salomon IT? Volg ons op LinkedIn.

Meest recente bericht